Presentatie van 5 originele dierenportretten


Presentatie van 5 originele dierenportretten

De diersoorten die op aarde leven zijn zeer divers. Er zijn er enkele die veel voorkomen en bekend zijn. Andere zijn daarentegen zeldzaam, eigenaardig en bijna onbekend bij het grote publiek. Afhankelijk van het deel van de wereld waar men zich bevindt, kan een veelheid aan originele dieren worden ontdekt. We hebben er 5 geselecteerd waarvan de tamelijk bijzondere kenmerken het verdienen om gepresenteerd te worden.

De zeeblaas

Op het eerste gezicht lijkt dit dier op een kwal. Begrijp me niet verkeerd, ze is geen kwal. De zeeblaas wordt nog steeds een fysisch of Portugees kombuis genoemd. In feite is het een zeesoort van de sifonofoor familie. Met andere woorden, de zeeblaas is een condensaat van verschillende waterorganismen die samen bewegen. Ze worden aan het wateroppervlak vastgehouden door een vlotter die tussen de 10 en 30 centimeter meet. Om de Portugese kombuis te herkennen, kunnen we verwijzen naar de kleur ervan. Het heeft een paarsachtig en blauwachtig uiterlijk en bevat 90% water. In principe is het een soort die zich voortplant en leeft in tropische of subtropische zeeën. Het is echter niet ongewoon om ze op de kusten van Europa tegen te komen, vooral niet bij sterke windstoten. Dit was het geval in België een paar maanden geleden (maart 2020) waar een physalus werd gevonden aan de rand van een strand. Er moet echter op worden gewezen dat de zeeblaas zeer giftig is aan zijn dodelijke grens. Om dit te doen, is het het beste om niet in de buurt te komen met het risico om gedood te worden.

De blauwe papegaaivis

Er zijn 90 soorten papegaaivissen die in ongeveer tien geslachten kunnen worden verdeeld. Daaronder bevindt zich de blauwe papegaaivis. Deze vis behoort tot de familie Scarus en is herkenbaar aan zijn felblauwe kleur. Qua grootte en gewicht kunnen de papegaaivissen tot 1,2 meter groeien en tot 30 kg wegen. Deze vissoort leeft uitsluitend in onderwater koraalreservaten in tropische wateren. Ze zijn te zien in het westen van de Atlantische Oceaan, ten zuiden van Brazilië of in West-Indië. Daarvoor moet je naar de koraalriffen in deze gebieden gaan en afdalen naar dieptes van gemiddeld 3 tot 5 meter. Opgemerkt moet echter worden dat de naam van de papegaai die aan deze variant van de vis wordt gegeven, te danken is aan de vorm van de kaak, die lijkt op een snavel. De blauwe papegaaivis voedt zich voornamelijk met algen. Met zijn sterke tanden kan hij in rotsen en koraal bijten, die hij vervolgens in het witte zand op eilanden of aan de oevers van de tropische zeeën weggooit.

Okapi

Het is een zoogdier met een bijzonder uiterlijk dat bestaat uit een mengsel van giraffe en zebra. Het komt vooral voor in de equatoriale bossen van Centraal-Afrika. Hij heeft een zeer donkerbruine vacht die wordt gecontrasteerd door zijn benen en achterste gedeelte die wit zijn met zwarte strepen. Een van de bijzonderheden van de okapi is de lengte van de tong die tot 40 cm kan meten. Het is aan hem te danken dat hij de bladeren van de bovenkant verzamelt om zich te voeden en te wassen. Dit betekent dat de okapi een herkauwer is die zich voedt met planten en groenten, maar ook met fruit en zwavelhoudende klei. In termen van gezelligheid is de okapi zeer eenzaam en leeft hij alleen onder zijn medemensen. Het begrenst zijn leefruimte met behulp van zijn urine en de afscheiding van zijn klieren. Zelfs als er een heel reservaat aan wordt gewijd, is het een steeds meer bedreigd dier dat de komende jaren wel eens zou kunnen uitsterven.

De zebra duiker

De zebra duiker is een zoogdier waarvan de kenmerken doen denken aan een kleine antilope. Van de runderfamilie meet hij ongeveer 90 cm en heeft hij een dozijn of zelfs vijftien zwarte strepen op zijn rug. Het is dit detail dat het zijn naam gaf. Deze zebra-achtige strepen zijn nuttig voor het tegengaan van roofdieren die niets anders zijn dan mensen en luipaarden. De zebra duiker, een vrij zeldzaam dier, leeft in dichte tropische bossen. Het dieet bestaat voornamelijk uit kruiden, zaden en vruchten. Het heeft een levensduur tot 13 jaar, waarbij de seksuele rijpheid wordt bereikt tussen het eerste en tweede levensjaar.

De bemande wolf

Het is een carnivoor die behoort tot de canidengroep uit Zuid-Amerika. Met zijn vacht die verandert van gems naar rood, heeft hij een zwarte manen om zijn nek en langs zijn schouders. Het uiterlijk kan worden verward met een vos vanwege zijn poten en vlezige staart. De manenwolf, die in weilanden of bossen leeft, is een zeer weinig bekend roofdier. Hij voedt zich met fruit, knaagdieren, insecten, vissen, vogels en reptielen. In gevangenschap is het een dier dat ongeveer 12 jaar kan leven. Hier zijn enkele zeer originele dieren die op aarde bestaan. De lijst is nog steeds erg lang, want in de loop der jaren verdwijnen sommige soorten, terwijl andere hun opwachting maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *